10 Dingen die je moet weten voordat je kozijnen gaat bestellen

Nieuwe kozijnen bestellen

Om het juiste kozijn te bestellen, zijn er een aantal gegevens die nodig zijn. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste gegevens:

  1. De afmetingen
  2. Het type kozijn
  3. Het materiaal
  4. De beglazing
  5. Ventilatie
  6. Hang- en sluitwerk
  7. De kleur
  8. Kiezen voor een merk kozijn of lokaal laten maken
  9. Keurmerken en certificatie
  10. Zelf plaatsen of uitbesteden

1. De afmetingen

De afmetingen van het kozijn zijn van groot belang voor het bestellen van het juiste kozijn. Meet de breedte, hoogte en diepte van het kozijn zorgvuldig op, zodat je zeker weet dat het nieuwe kozijn perfect past.

StapBeschrijving
1Meet de breedte van het raamkozijn op drie verschillende plaatsen (bovenaan, in het midden en onderaan). Noteer de kleinste maat als de breedte van het kozijn.
2Meet de hoogte van het raamkozijn op drie verschillende plaatsen (links, in het midden en rechts). Noteer de kleinste maat als de hoogte van het kozijn.
3Meet de diepte van het raamkozijn door de afstand te meten tussen de voorkant van het raamkozijn en de binnenkant van het raam.
4Meet de dikte van het kozijn door de afstand te meten tussen de binnenkant en de buitenkant van het kozijn.

De afmetingen van kozijnen zijn gestandaardiseerd in een Europese norm genaamd EN 14351-1. Deze norm geeft de prestatie-eisen voor ramen en deuren met hun componenten (zoals kozijnen) voor het gebruik in gebouwen. De norm specificeert de eisen voor de prestaties van kozijnen op het gebied van luchtdichtheid, waterdichtheid, windbelasting, geluidswerendheid en veiligheid.

De afmetingen van kozijnen kunnen echter wel variëren afhankelijk van het type kozijn en de fabrikant. Zo zijn er verschillende maten voor draaikiep ramen, vaste ramen, schuifpuien, etc. Het is daarom belangrijk om de afmetingen van het kozijn zorgvuldig op te meten en deze door te geven aan de kozijnen leverancier, zodat zij het juiste kozijn kunnen leveren dat perfect past in de opening.


2. Het type kozijn

Kozijnen zijn er in verschillende soorten en maten, zoals draaikiep kozijnen, vaste kozijnen, schuifpuien, etc. Het is belangrijk om het juiste type kozijn te kiezen dat past bij jouw wensen en behoeften.

Type kozijnDoel
Vaste kozijnenWorden niet geopend en bieden daarom maximale isolatie en veiligheid
Draaikiep ramenKunnen zowel naar binnen draaien als kiepen en bieden goede ventilatie en toegang voor onderhoud
ValramenOpent naar boven en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kozijnen voor extra ventilatie
KlapramenScharnieren aan de bovenzijde en klappen naar buiten toe open
SchuiframenOpenen horizontaal en zijn ruimtebesparend, vaak gebruikt in kleine ruimtes
Louvre ramenBestaan uit horizontale lamellen die kunnen worden versteld voor ventilatie
TuimelramenKiepen naar binnen toe open en zijn vooral geschikt voor dakramen
Taats ramenDraaien rondom een centrale as en bieden daarom een bijzondere uitstraling en makkelijke toegang tot de buitenkant van het kozijn
Kozijnen met roedenKozijnen met meerdere kleine ruitjes voor een klassieke uitstraling
Kozijnen met glas-in-loodKozijnen met een patroon van glas-in-lood voor een authentieke uitstraling
Hefschuif puienBieden een naadloze overgang tussen binnen en buiten en zijn gemakkelijk te openen en sluiten
Parallelle schuifpuienBestaan uit twee panelen die parallel aan elkaar kunnen schuiven en bieden veel lichtinval
Kantel-schuifpuienKunnen kantelen en schuiven voor goede ventilatie en gemakkelijke toegang tot buiten
Hefschuif puien met lage drempelBieden gemakkelijke toegang voor mensen in een rolstoel of met kinderwagens
Kiep-schuifpuienKunnen kiepen en schuiven en bieden daarom de voordelen van kiepramen en schuifpuien in één

3. Het materiaal

Kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, kunststof, aluminium, etc. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om het materiaal te kiezen dat het beste past bij jouw wensen en budget.

MateriaalsoortVoordelenNadelen
HoutKlassieke uitstraling, isolerend, reparatie mogelijkDuur, onderhoudsintensief, gevoelig voor weersinvloeden, vatbaar voor insecten en rot
AluminiumSterk, lichtgewicht, duurzaam, onderhoudsarm, strak designNiet isolerend zonder thermische onderbreking, hogere kosten dan kunststof
KunststofIsolerend, onderhoudsarm, lage prijs, breed scala aan kleuren en afwerkingenMinder stevig dan hout of aluminium, kan verkleuren onder invloed van UV-straling
ComposietSterker dan hout, duurzaam, onderhoudsarm, goedkoper dan aluminiumNog niet veel ervaring mee in Nederland, beperkte kleuropties
StaalSterk, duurzaam, geschikt voor grote raampartijenGeen thermische isolatie, hogere prijs dan andere materialen

4. De beglazing

De beglazing van het kozijn is van groot belang voor de isolatiewaarde van de woning. Kies daarom voor beglazing met een hoge isolatiewaarde, zoals HR++ glas.

Type beglazingVoordeelNadeel
Enkel glasGoedkoop, makkelijk te plaatsenSlechte isolatiewaarde, niet meer toegestaan in nieuwbouw
Dubbel glas (standaard)Betere isolatie dan enkel glas, relatief goedkoopNiet de beste isolatiewaarde, er zijn betere opties beschikbaar
HR glasHoge isolatiewaarde, relatief betaalbaarHogere kosten dan standaard dubbel glas, minder isolerend dan HR+ of HR++ glas
HR+ glasZeer hoge isolatiewaarde, relatief betaalbaarHogere kosten dan HR glas, minder isolerend dan HR+++ glas
HR++ glasZeer hoge isolatiewaarde, relatief betaalbaarHogere kosten dan HR+ glas, minder isolerend dan HR+++ glas
HR+++ glasHoogste isolatiewaarde, zeer energiebesparendDuurste optie, vereist meestal aanpassingen aan kozijnen
Geluidswerend glasVermindert geluidsoverlast, geschikt voor drukke gebiedenHogere kosten dan standaard dubbel glas, minder isolerend dan HR-glas
Zonwerend glasVermindert warmte en verblindend licht, bespaart op energiekosten voor airconditioningHogere kosten dan standaard dubbel glas, minder lichtdoorlatend
VeiligheidsglasVoorkomt inbraak, letsel bij breuk en houdt glasscherven bijeenHogere kosten dan standaard dubbel glas

5. Ventilatie

Bij het kiezen van een ventilatiemogelijkheid is het belangrijk om rekening te houden met de functie van de ruimte en de gewenste mate van ventilatie. Zo kan een slaapkamer baat hebben bij een klepraam voor natuurlijke ventilatie, terwijl in een keuken een elektrisch ventilatiesysteem handiger kan zijn vanwege de kookdampen.

VentilatiemogelijkheidEigenschappen
KlepraamEen klepraam bevindt zich bovenin een kozijn en kan opengeklapt worden. Dit zorgt voor natuurlijke ventilatie.
DraairaamEen draairaam kan opengedraaid worden, waardoor er frisse lucht naar binnen kan komen.
SchuifraamEen schuifraam kan horizontaal open- en dichtgeschoven worden, waardoor er lucht naar binnen kan komen.
ValraamEen valraam bevindt zich bovenin een kozijn en kan naar binnen toe opengeslagen worden. Dit zorgt voor natuurlijke ventilatie.
RoosterEen rooster wordt in het kozijn verwerkt en zorgt voor permanente ventilatie.
SuskastEen suskast is een ventilatievoorziening die in het kozijn verwerkt wordt en geluid van buitenaf reduceert.
Duco ventilatieroosterEen Duco ventilatierooster zorgt voor gecontroleerde luchttoevoer en -afvoer. Dit zorgt voor een gezonde leefomgeving.
Elektrisch ventilatiesysteemEen elektrisch ventilatiesysteem zorgt voor gecontroleerde luchttoevoer en -afvoer en is te bedienen via een schakelaar of app.

6. Hang- en sluitwerk

Het is belangrijk om bij het kiezen van het hang- en sluitwerk te letten op de kwaliteit en het keurmerk. Goed hang- en sluitwerk verhoogt de inbraakwerendheid van het kozijn en draagt bij aan de veiligheid van uw woning.

Soort hang- en sluitwerkFunctie
RaamboompjesZorgen voor het vergrendelen van het raam.
EspagnoletsluitingVergrendelt een raam of deur over de hele lengte.
MeerpuntssluitingVergrendelt een raam of deur op meerdere punten voor extra veiligheid.
VeiligheidsbeslagVerhoogt de inbraakwerendheid van het kozijn door middel van een kerntrekbeveiliging, cilindertrekbeveiliging en/of een anti-boorplaat.
ScharnierenBevestigen het raam of de deur aan het kozijn en maken het mogelijk om deze te openen en te sluiten.
SlotenVergrendelen het raam of de deur en zijn beschikbaar in verschillende types, zoals dag- en nachtsloten, cilindersloten en oplegsloten.

7. De kleur

Bij het kiezen van de kleur van het kozijn is het belangrijk om rekening te houden met de uitstraling van je woning en de omgeving. Zo past een donker kozijn bijvoorbeeld goed bij een modern huis, terwijl een lichtere kleur beter past bij een klassieke of landelijke woning. Het is ook mogelijk om te kiezen voor verschillende kleuren aan de binnen- en buitenkant van het kozijn, afhankelijk van je persoonlijke smaak.

MateriaalKleuren
HoutNatuurlijke houttinten zoals eiken, mahonie, meranti, grenen, enz. Daarnaast zijn vrijwel alle RAL-kleuren mogelijk door het kozijn te laten schilderen of beitsen.
AluminiumStandaard kleuren: wit, crème, antraciet, zwart, zilver en grijs. Daarnaast zijn vrijwel alle RAL-kleuren mogelijk. Houtnerfstructuur en metallic afwerkingen zijn ook beschikbaar.
KunststofStandaard kleuren: wit, crème en antraciet. Daarnaast zijn vrijwel alle RAL-kleuren en houtnerfstructuren mogelijk.
StaalStandaard kleuren: wit, crème, antraciet en zwart. Daarnaast zijn vrijwel alle RAL-kleuren mogelijk. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een authentieke industriële uitstraling door het staal onbehandeld te laten.

8. Een merk kozijn, of gemaakt door de lokale specialist

Bij het kiezen van een kozijn voor je huis zijn er verschillende opties beschikbaar. Een van de keuzes die je moet maken, is of je een kozijn van een bekend merk wilt kopen of dat je het kozijn door een lokale specialist laat maken. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Een kozijn van een bekend merk heeft vaak een goede reputatie en kan van hoge kwaliteit zijn. Deze merken hebben vaak uitgebreide garanties en bieden ook installatie en onderhoudsservices. Bovendien zijn kozijnen van bekende merken vaak verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, waardoor u meer keuzemogelijkheden hebt.

Aan de andere kant kan het kopen van een kozijn van een bekend merk duurder zijn dan het kopen van een kozijn van een plaatselijke kozijnen maker. Je betaalt immers ook voor de merknaam en eventuele extra services die worden aangeboden. Daarnaast kan het zijn dat het kozijn niet perfect past bij de stijl van je huis, of dat het niet precies past bij de afmetingen van je raamopening.

Het laten maken van een kozijn door een plaatselijke kozijnen maker kan daarentegen vaak goedkoper zijn. Hij kan het kozijn speciaal op maat maken voor jouw huis, waardoor het precies past bij uw raamopening en de stijl van je huis. Bovendien heb je de mogelijkheid om het kozijn te laten aanpassen aan jouw specifieke wensen en eisen.


Enkele bekende merken van kozijnen

MerknaamType kozijnMaterialen
VELUXDakraam en tuimelvensterHout, kunststof, aluminium
SchücoAluminium kozijnAluminium
DeceuninckKunststof kozijnKunststof
FinstralHouten en kunststof kozijnHout, kunststof
GealanKunststof kozijnKunststof
K-VISIONKunststof kozijnKunststof
InternormHouten, kunststof en aluminium kozijnHout, kunststof, aluminium
WeruHouten, kunststof en aluminium kozijnHout, kunststof, aluminium
ReynaersAluminium kozijnAluminium
AliplastAluminium kozijnAluminium

9. Keurmerken en certificaten

Er zijn verschillende keurmerken en certificaten die aangeven dat kozijnen voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

Keurmerk/certificeringBelangrijkste eigenschappen
KOMO-certificeringVoldoet aan bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.
FSC-certificeringHout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
PEFC-certificeringHout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
Politiekeurmerk Veilig WonenVoldoet aan eisen voor inbraakwerendheid, zoals vastgesteld door de politie.
ISO 9001Bedrijf voldoet aan eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement, processen en klanttevredenheid.
ISO 14001Bedrijf voldoet aan eisen op het gebied van milieumanagement.
Passiefhuis-certificaatKozijn voldoet aan eisen voor energiezuinige woningbouw, zoals vastgesteld door het Passivhaus Instituut.

10. Zelf plaatsen of uitbesteden?

Het plaatsen van een kozijn kan een uitdagende klus zijn, vooral als je geen ervaring hebt met timmerwerk. Het is belangrijk om de nodige kennis en vaardigheden te hebben om de klus goed en veilig uit te voeren. Er zijn verschillende stappen die moeten worden gevolgd om een kozijn te plaatsen, zoals het correct inmeten van het kozijn, het uitlijnen en vastzetten van het kozijn, het installeren van het hang- en sluitwerk, en het afwerken van de randen en naden.

Als je niet bekend bent met deze stappen en niet beschikt over de juiste gereedschappen, kan het plaatsen van een kozijn moeilijk en tijdrovend zijn. In dat geval is het wellicht verstandiger om een professional in te schakelen voor het plaatsen van het kozijn om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt geïnstalleerd.

Echter, als je handig bent en ervaring hebt met timmerwerk, is het plaatsen van een kozijn goed te doen. Het is wel belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen en om ervoor te zorgen dat het kozijn correct wordt geplaatst om toekomstige problemen te voorkomen.

Het is daarom aan te raden om altijd de handleiding van het kozijn te raadplegen en nauwkeurig te volgen, en om de juiste gereedschappen en materialen te gebruiken. Het kan ook nuttig zijn om instructievideo’s en tutorials te bekijken om een beter begrip te krijgen van het proces en om eventuele vragen te beantwoorden.